Ana Sayfa   |   Görüntülü Dersler  |  Sesli Dersler   |  Kur'an Araþtýrmalarý   |  Ýlmi YAZILAR   |  Aile Eðitim Yazýlarý   |  Çocuk Eðitimi Yazýlarý   |  Yazarlar  |  Ýletiþim

Kur`an-i Kerim ve Mealleri

Namaz Sureleri Tefsiri

Cuma (Tefsir) Dersleri

Hadis Dersleri

Cami Dersleri

Hz. Peygamberin Hayatý (s.a.v)

Ýnsaný Tanýmak (Radyo)

Tv Programlarý

Seminer ve Konferans

Kýsa Dersler

Özel Konular

Fýkhi Konular

Aile Eðitim Seminerleri

Foto Galeri

Üyelik Giriþi

Kull. Adı

:

Şifre

:
   

Ücretsiz Üyelik
Şifremi Unuttum

Güncel Videolar

Eðitimcilere ÖZEL
Gazze Duasý
Gençlerle Ýletiþim (Günýþýðý- Reþitpaþa​)
Uyumlu Evlilik Yöntemi (Bulgurlu)

Namaz Vakitleri

Sayaç

Sayac
Tekil (Bugün) 2167
Toplam 15348872
En Fazla 20355
Ortalama 2616
Üye Sayýsý 1175
Bugün Üye Olan 0
Online Ziyaretci

Foto Galeri

Sayfa:

1 / Toplam Resim : 10
 

Site Ýçi Arama

30 Sevvâl 1445 |  09.05.2024

Bir Ayet

Bismillahirrahmanirrahim

Eðer yeryüzünde olanlarýn tamamý ve bununla birlikte bir misli daha zalimlerin olmuþ olsaydý, kýyamet günü o kötü azaptan (kurtulmak için) mutlaka bunlarý fidye olarak verirlerdi. Halbuki onlarýn hiç hesaba katmadýklarý þeyler, Allah'tan kendileri için (artýk) karþýlarýna çýkmýþtýr.


( Zümer sûresi - 47)

Bir Hadis

Ebu Hüreyre (r.a.) anlatýyor,

Hz. Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur:

"Güneþin doðduðu her yeni günde kiþiye, her bir mafsalý için bir sadaka vermesi gerekir. Ýki kiþi arasýnda adâlet yapman bir sadakadýr. Kiþiye hayvanýný yüklerken yardým etmen bir sadakadýr. Güzel söz sadakadýr, namaza gitmek üzere attýðýn her adým sadakadýr. Yoldan rahatsýz edici bir þeyi kaldýrýp atman sadakadýr."


Buhârî, Cihâd 72, 128, Sulh 33; Müslim, Müsâfirîn 84, (720), Zekât 56, (1009)

Bir Dua

“Allah’ým! Müslümanlar olarak canýmýzý al, Müslümanlar olarak dirilt, rezil olmadan
ve fitneye uðramadan salih kullarýnýn arasýna dâhil eyle.”

(Hâkim, Deavât, No:1868)

Hikmetli Söz

PABUCU DAMA ATILMAK

Bugün, bir atalar sözü olarak dilimize yerleþmiþ olan "pabucu dama atýlmak" deyimi, Âhilik'ten kalma bir güzellik...

Âhilik geleneðinin devamý olan Osmanlý esnaf teþkilâtý, son derece saðlýklý iþleyen bir kuruluþtu. Bu sistemde, her esnaf birliðinin bir kethüdasý bulunur, bu kethüda, o meslek dalýnýn inceliklerini, kanunlarýný, yönetim biçimini iyi bilir, esnafýn çalýþma düzenini ve dürüstlüðünü denetlerdi.

Esnaf ile kethüda arasýnda, yiðitbaþý denilen bir kiþi bulunur, sanatýnda hile yapanlar olursa, yiðitbaþý tarafýndan tesbit edilerek kethüdaya bildirilir ve gerekli cezai iþlem baþlatýlýrdý. Yani bugünün TSE kontrolörlüðünün benzeri bir yapýlaþma.

Herkesin meslek ahlâkýna özen göstererek çalýþtýðý o dönemde, yanlýþlýk yapanlar da olurmuþ. Yapýlan bir çarýk, çabuk sökülen yahut delinen ayakkabý sebebiyle þikâyet olursa, kethüda çarýkçýlar yiðitbaþýný çaðýrýp tahkikat yaptýrýr ve eðer bir îmâlât hîlesi söz konusu ise ilgili usta çaðýrýlýr, esnafýn ileri gelenleri, yiðitbaþý ve diðer meslek temsilcileri huzurunda kethüda tarafýndan tekdir edilir. Aldýðý ücretin müþteriye geri verilmesi saðlanýr ve dava konusu olan ayakkabý da kullanýlmamak için dama atýlýrdý.

Bir esnafýn yaptýðý ayakkabýnýn dama atýlmasý, o usta için büyük ayýp olup meslekteki þeref ve îtibârýný sýfýrlar ve müþterisinin azalmasýna yol açardý. Bu uygulama, bütün esnaf teþkilatý için bir genelleme niteliðinde olup birisi hakkýnda "pabucu dama atýldý" denilmesi, artýk o meslekten ekmek yemesinin zor olduðuna iþaret sayýlýp esnafýn titiz çalýþmasý temin edilmiþ olurdu.

Canlý yayýn

Ýslam Ansiklopedisi

  Tasarým : Networkbil.NET

@2008 kuraniterbiye.Com